Menu Zamknij

Warto było dać za pizzę…

Gdy facet zaprasza Cię na kolację, to niekoniecznie po to, żeby po prostu pogawędzić przy frytkach. Jeżeli chce czegoś więcej, to niech przynajmniej pokaże, że go na Ciebie stać. A nie jakąś pizzą imponować…

No bo ile może kosztować pizza? Dwadzieścia złotych? Pięćdziesiąt? Stówę?! W ekskluzywnej knajpie może i tak. Ale w końcu to tylko kawałek ciasta z sosem i jakimiś resztkami z lodówki. Przecież to danie, którym żywi się biedota! Tak mi się przynajmniej wydawało. Bo nie wiedziałam, ile może kosztować najdroższa pizza na świecie.

Pizza za cenę samochodu

Najdroższą pizzą na świecie jest pizza Louis XIII nazwana tak na cześć króla Francji. Ta pizza ma średnicę zaledwie 20 cm i wystarcza dla dwóch osób. Twórcą pizzy Louis XIII jest Renato Viola z nadmorskiego miasta Salermo we Włoszech. Renato Viola to mistrz i jednocześnie jedna z najwybitniejszych postaci w świecie włoskiej kuchni. Jest również członkiem Włoskiej Akrobatycznej Drużyny Pizzy i jednym z najbardziej renomowanych pizzaioli na świecie.

Dlaczego taka droga?

Przygotowanie Louis’a XIII zajmuje przynajmniej 72 godziny. Tyle bowiem czasu musi wyrastać specjalne ciasto z wyrafinowanej mąki. Do przygotowania pizzy potrzebne są trzy osoby. Mistrz Viola jest wspomagany przez sommeliera (specjalistę od wina) oraz drugiego kucharza. Biorąc pod uwagę, że jest to najdroższa pizza na świecie, Louis XIII nie jest podawany w zwykłym pudełku na pizzę. Zamiast tego serwowany jest na specjalnych naczyniach i sztućcach dostarczanych przez zespół Violi. Oczywiście wszystko odbywa się u klienta w domu.

Chcesz zrobić sobie sama?

Podstawowym składnikiem pizzy jest ser. W tym przypadku jest to mozzarella di bufala, czyli ser z bawolego mleka zebranego od domowych włoskich bawołów. Nadaje on pizzy charakterystyczny wilgotny, gumowy i serowy styl. Najbardziej ekskluzywne i zarazem najdroższe składniki to norweskie homary, które są przygotowywane i macerowane koniakiem. Inne egzotyczne dodatki, które tworzą najdroższą pizzę, to trzy rodzaje egzotycznego kawioru: czarny, zielony i czerwony. Całość dopełniają śródziemnomorskie gatunki krewetek i australijska różowa sól wybierana z rzeki Murray.

Jak można się domyślić, kropla Pepsi nie dodałaby tej pizzy splendoru. Dlatego Louis XIII jest zestawiany z nie jednym, ale trzema rodzajami alkoholu: koniakiem, szampanem i brandy, a dokładniej Remy Martin Cognac Louis XIII, Champagne Krug Clos Du Mesnil 1995 i brandy Cardenal Mendoza Sanchez Charter Real Romate Finos. To równie ważne dla całego posiłku co sama pizza, zwłaszcza że pizza nosi nazwę koniaku, z którym jest podawana.

Zastanawiasz się, ile lat oszczędności pozwoliłoby ci skosztować tego przysmaku? No cóż. Pizza Louis XIII u mistrza Renato Violi kosztuje jedyne 12.000 dolarów, czyli około 50 tysięcy złotych. Jeżeli umawiasz się na kolację z facetem, który zarabia średnią krajową, to odkładając tysiąc złotych miesięcznie musiałby on pracować na tę pizzę przynajmniej cztery lata. Mój nie musiał. Ale przynajmniej wiem, że go na mnie stać…

Pozdrawiam

Anna

Napisz, co o tym myślisz…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *